Kokosovo ulje

Masnoće su dugo vremena bile na lošem glasu kao uzrok pretilosti, povišenog kolesterola i niz drugih tegoba, tako da su ljudi zazirali od konzumacije bilo kakvih namirnica koje sadrže imalo masnoća. Vidjelo se to prema onim low fat proizvodima, koji ne samo da imaju neobičan okus, pomalo prazan, nego su i štetne za zdravlje.

Ipak, danas se sve više govori o dobrim masnoćama, kao što je primjerice maslinovo ulje ili omega 3,  koja su vrlo važne za funkcioniranje našeg cjelokupnog organizma. Jedno od takvih hranjivih i visokovrijednih ulja je i kokosovo ulje.

index

Kod kupovine kokosovog ulja treba paziti da se uzme hladno prešano djevičansko ulje koje je najkvalitetnije, stoga i najbolje za naše zdravlje. Kokosovo ulje sadrži oko 90% zasićenih masnih kiselina zbog čega se na sobnoj temperaturi ulje nalazi u krutom stanju.  Upravo zbog tolikog udjela zasićenih masnih kiselina, koje se okrivljuju za bolesti srca i krvožilnog sustava, to je ulje bilo na negativnom glasu, ali istraživanja su pokazala da nisu sve zasićene masne kiseline iste, odnosno pokazalo se da kokosovo ulje pozitivno utječe na zdravlje srca, no ta istraživanja su tek u povojima.

Kokosovo ulje je miljenik glumica i manekenki budući da pozitivno utječe na vitku liniju. Ulje je također dobro kod podizanja imuniteta, a neka istraživanja su pokazala da pomaže u borbi protiv gljivice kandide.

Ova vrijedna namirnica pomaže pri sniženju kolesterola, pospješuje apsorpciju vitamina i važnih minerala poput kalcija, magnezija i željeza.

Kokosovo ulje se također koristi u kozmetici. Više pročitajte ovdje.

 

This entry was posted in Briga o tijelu, Ljepota, Prehrana. Bookmark the permalink.

Leave a comment